Verzuring van het lichaam, spieren en gewrichten wordt in hoge mate veroorzaakt door een dagelijkse overschot aan zuurvormend voedsel. Zuurvormende voedingsmiddelen laten na verbranding ervan, zure afvalstoffen zoals urinezuren, melkzuren en azijnzuren achter. Omdat het lichaam dit zuuroverschot niet allemaal kan afvoeren worden de overtollige zuren in vaste en in vloeibare vorm overal in het lichaam opgeslagen. Hoe meer zure afvalstoffen worden opgeslagen, des te groter is de kans op lichamelijke klachten en aandoeningen.

Voor een goede zuurbalans op basis van alleen het dagelijks voedingspatroon geldt als richtlijn dat deze zou moeten bestaan uit 80% basisch- en 20% zuurvormende producten. Maar in de praktijk blijkt dat wij, met ons westerse voedingspatroon, per dag slechts 30% tot 40% basischvormend en maar liefst 60% tot 70% zuurvormend voedsel binnen krijgen.

Een gezonde lichaamsfunctie vereist voldoende basische buffers, die u weer mede kunt opbouwen door de richtlijnen van het basische voedingspatroon aan te houden. Mensen met verzuringsklachten dienen in de verhouding van tenminste 80% – 20% (4 eenheden basisch- tegen 1 eenheid zuur-vormend voedsel) te eten.

Omdat het lichaam voedingstoffen haalt uit het hele spectrum van voedingsmiddelen is het belangrijk om gevarieerd te eten. Wanneer u langdurig een te éénzijdig dieet aanhoudt, gaat het lichaam op termijn een tekort aan bepaalde voedingsstoffen opbouwen.

Een gezonde zuurbalans, zonder het risico van uitputting van belangrijke voedingsstoffen, kunt u bereiken door een verhouding van 60% basisch- en 40% zuurvormende voedsel aan te houden, mits u dit combineert met dagelijkse actieve ontzuring.

Hieronder vindt u een overzicht van diverse soorten voedingsmiddelen.Ze zijn ingedeeld op hun basische of verzurende werking op het lichaam.

Bron Zuurbasekennis,nl

downloaden voedingslijst

Voedingswijzer-ZBK_NL_V4.pdf (zuurbasekennis.nl)

Wil je meer informatie over een gezonder eetpatroon neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies.