Wat is het ketogeen dieet? vervolg

Een ketogeen dieet bevat heel weinig koolhydraten, waardoor je lichaam effectief vet gaat verbranden. Het PS. food & lifestyle programma werkt ook volgens dit principe.

Wat zijn de nadelen van het ketogeen dieet?

Ketogriep

Als je start met het volgen van het ketogeen dieet moet je lichaam flink omschakelen. Met name in de eerste week kun je hiervan klachten ondervinden zoals moeheid, hoofdpijn en moeite om je te concentreren. Dit verschijnsel wordt ook wel de ketogriep genoemd, hoewel het natuurlijk geen echte griep is. Gelukkig verdwijnt dit na maximaal vijf dagen vanzelf en voel je je daarna juist fitter en energieker dan voorheen.

Obstipatie

Er zijn veel verschillende manieren om ketogeen te eten. Leven op eieren met spek is weliswaar ketogeen, maar niet gezond. Een gezond ketogeen dieet bestaat ook voor een groot deel uit groenten. Hierdoor krijg je naast belangrijke vitamines en mineralen voldoende vezels binnen en wordt obstipatie voorkomen. Zorg daarnaast voor voldoende vochtinname.

Slechte adem

In de eerste weken van ketose kan je adem naar aceton ruiken. Bij de meeste mensen verdwijnt dit zodra het lichaam zich aangepast heeft aan het nieuwe voedingspatroon.

Impact op leven

Naast deze fysieke ongemakken is wellicht het grootste nadeel de impact van dit voedingspatroon op het dagelijkse en sociale leven. Om echt ketogeen te eten mag je zoals eerder vermeld maximaal 20 tot 40 gram koolhydraten per dag binnenkrijgen. Dit betekent in de praktijk nooit meer een boterham, nasi of één ijsje eten. Dit is voor de meeste mensen een grote opgave.

Kun je levenslang een ketogeen dieet volgen?

  Wij adviseren om niet langer 100% ketogeen te eten nadat je je gewenste gewicht hebt bereikt. Daarna is het goed om wel af en toe een gezonde koolhydraatbron toe te voegen. Gemiddeld zo ongeveer één, maximaal twee keer per dag.

  Hierdoor blijf je metabool flexibel. Dit betekent dat je af en toe in de suikerverbranding zit en het grootste deel van de dag in vetverbranding. Je lever hoeft zo niet 24/7 aan neoglucogenese te doen (suiker maken uit vet) waardoor hij meer tijd heeft voor andere belangrijke dingen.

  Van ketogeen naar koolhydraatarm

  Gezonde koolhydraatbronnen zijn alle fruitsoorten en af en toe een knolgroente is ook prima. Blijf verder zorgen voor voldoende variatie, veel groenten, vezels en gezonde vetten in je dieet.

  Je stapt dan eigenlijk over van een ketogeen dieet naar een koolhydraatarm dieet. Een koolhydraatarm dieet is gematigder en laat meer ruimte om af en toe ook te genieten van producten die koolhydraten bevatten. 

  Is het PS. food & lifestyle programma een ketogeen dieet?

  Het PS. food & lifestyle programma ís een ketogeen dieet. Je eet in de eerste fase namelijk zo weinig koolhydraten dat je in ketose raakt. Omdat de bedoeling van het programma is om lichaamsvet te verbranden eet je bij PS. food & lifestyle niet alleen weinig koolhydraten maar ook weinig vet. Op deze manier wordt je lichaam gedwongen om opgeslagen lichaamsvet te gebruiken als brandstof (in plaats van vet uit de voeding).

  Daarnaast zorgen we ervoor dat je genoeg eiwitten van goede kwaliteit binnenkrijgt. Zodat je ervan verzekerd bent dat je spiermassa intact blijft. Het is ontzettend belangrijk om je spiermassa te behouden. Spieren zorgen voor een groot deel van je stofwisseling dus als je spiermassa afbreekt dan vertraagt je stofwisseling.

  Het PS. food & lifestyle programma werkt verder als volgt: naarmate je streefgewicht nadert, worden de koolhydraten langzaam weer opgebouwd tot een hoeveelheid die bij jou past en waarmee je jouw streefgewicht kunt behouden. Dit varieert per persoon van 90-120 gram koolhydraten per dag. Door de matige aanvoer van koolhydraten profiteer je nog steeds een groot deel van de dag van de voordelen van vetverbranding. Terwijl je toch ‘normaal’ kunt blijven eten en je brood, aardappelen, pasta en fruit niet levenslang van je menu hoeft te schrappen.

  Start nu!

  Start nu!

  Ik kan je helpen om het programma op maat aan te passen aan jouw persoonlijke wensen en situatie, en…
  sta voor je klaar om jou te begeleiden naar een gezonde en koolhydraatarme levensstijl.