Cuppen is een techniek volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde waarbij gebruik wordt gemaakt van cups die vacuüm worden gezogen op de huid.  De werking is krachtig en ondanks dat het er op het eerste gezicht een beetje gek uitziet, voelt het heel goed. Omdat de huid vacuüm wordt gezogen in de cup gaat deze omhoog staan en zorgt het voor het stimuleren van de doorbloeding en van Qi; de levensenergie.

Verklevingen en diepe spierknopen worden als het ware naar de oppervlakte gezogen waardoor blokkades worden opgeheven. Ook de afvalstoffen in je lichaam komen zo vrij en worden direct afgevoerd. Omdat de kracht van cuppen sterker is dan massage, heeft het een diepere werking.

Cuppen kun je gebruiken voor verschillende doeleinden en klachten waaronder: Cellulitis, vochtophopingen, rusteloze benen, stress, burn-out, vermoeidheidsklachten, pijnlijke en vastzittende spieren, schouder-, nek-, en rugklachten, doorbloedingsstoornis, overbelasting, reuma, astma en migraine.

Een behandeling start met een bindweefselmassage met de handen om te voelen hoe het met de huid en/of klacht is. Daarna wordt de techniek moving cupping gebruikt. Als de huid en de klant eraan toe is beginnen we in overleg met het vuur cuppen.

HOE VERZORG JE HET BEHANDELDE GEBIED NA HET CUPPEN?

Door de druk van het vacuüm trekken van de huid kunnen er na de behandeling ronde vlekken ontstaan die qua kleur kunnen variëren van roze tot rood tot donkerpaars. Deze plekken verdwijnen vanzelf binnen ongeveer een week. Langer kan het ook duren, dit is afhankelijk van hoe donker de plekken zijn geworden. Ook kunnen de gecupte plekken beurs aanvoelen. Houd de huid na de behandeling goed warm en drink veel water. Dit bevordert de afvoer van afvalstoffen.

Waarschuwingen en contra-indicaties
Cupping is over het algemeen net zo veilig als een massage, maar net als bij een massage zijn er indicaties en contra-indicaties die je moet volgen. Als je je zorgen maakt of cupping voor jou geschikt is dan kun je altijd vooraf met je behandeld arts overleggen.

● Cuppen is niet bedoeld voor het diagnosticeren, voorkomen, behandelen of genezen van enige ziekte, stofwisselingsstoornis of van andere gezondheidsproblemen
● Niet aanbevolen voor personen met een bloedingsstoornis of die bloedverdunners gebruiken
● Niet aanbevolen voor personen die een beroerte hebben gehad of een voorgeschiedenis hebben van bloedstolsels of aneurysma
● Niet aanbevolen als je open wonden, zweren, puistjes, geïrriteerde huid of huiduitslag hebt
● Niet aanbevolen als je kankerpatiënt bent. Cupping verwijderd de lymfe
● Niet aanbevolen op weefsels die verband houden met giftige beten, nieuw of oud
● Niet aanbevolen voor personen met hartfalen, nierfalen, ascites, ernstig oedeem
● Cuppen kan niet over een hernia, gebroken botten, uitglijdende schijven, zonnebrand, gescheurde, zwerende of ontstoken huid, Psoriasis, eczeem of Rosacea
● Cupping niet aanbevolen voor zwangere vrouwen in het eerste trimester