Gezond eten is belangrijk, dat weten we allemaal. Wanneer je van elke voedingsgroep voldoende eet dan is het de bedoeling dat je de nodige vitamines, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen binnen krijgt.
Ook is het belangrijk wanneer je eet en in welke combinaties. Hieronder een schema welke voedselgroepen je het beste kunt combineren.

Je staat er misschien niet bij stil, maar een goede spijsvertering is de basis voor een goede gezondheid. Je spijsvertering zorgt ervoor dat voedsel wordt afgebroken tot voedingsstoffen die je lichaam kan opnemen en gebruiken. Wanneer je spijsvertering zijn werk niet goed kan doen, neem je niet alleen minder voedingsstoffen op, maar kun je ook last krijgen van klachten.

Wat bedoelen we hier nou eigenlijk mee?

Het is eigenlijk heel logisch. Elke voedingsgroep heeft zo zijn eigen verteringsproces. De vertering van eiwitten is bijvoorbeeld anders dan van zetmeel. Door verkeerde voedselcombinaties te eten kun je je spijsvertering behoorlijk dwarsbomen. Maar er zijn ook voedingsmiddelen die elkaars goede eigenschappen juist kunnen versterken. Wist je bijvoorbeeld dat je vlees het beste kunt combineren met groenten? Vitamine C (groenten) verbetert namelijk de opname van ijzer. En dat je het beter geen toetje van zuivel kunt eten vlak na je maaltijd? Want zuivel remt juist de opname van ijzer. We geven het toe: het is behoorlijk ingewikkeld allemaal… Daarom hebben wij een overzicht voor je gemaakt met de beste voedselcombinaties, maar ook de combinaties die je beter kunt vermijden.