Nu corona vrij veel voorkomt om ons heen is het goed mensen met de infectie te ondersteunen door middel van suppletie. Meervoudige immuunondersteuning met vitamine C en D staat hierin centraal, in alle fases van het ziekteproces.

Vitamine C en D hebben een welbekende immuunondersteunende rol, waarbij tekorten aan beide vitamines predisponeren voor een verhoogd risico op en de ernst van infecties van de luchtwegen. Talrijke studies hebben aangetoond dat toediening van deze vitaminen, vooral aan mensen met een tekort, het risico en de ernst van infecties van de luchtwegen kan verminderen. In een recent overzicht van vitaminedeskundigen Carr en Gombart worden de huidige onderzoeksgegevens over de verschillende niveaus van immuunondersteuning door vitamine C en D belicht. Dit doen ze in de context van algemene infecties van de luchtwegen en met nadruk op de huidige SARS-CoV-2-pandemie. Het gaat hierbij om: preventie van infectie, verzachting van de symptomen en de ernst van de infectie, aanvullende therapie bij ernstige ziekte, verzachting van de langdurige gevolgen (long Covid) en ondersteuning van de effectiviteit van vaccinatie. Hoewel sommige van deze onderwerpen met betrekking tot SARS-CoV-2 en Covid-19 nog niet diepgaand zijn onderzocht, geeft de publicatie een handvat voor toepassing van deze twee vitaminen bij corona.

Bronvermelding:
Carr, A. C., & Gombart, A. F. (2022). Multi-Level Immune Support by Vitamins C and D during the SARS-CoV-2 Pandemic. Nutrients, 14(3), 689.

Bestel vitamine D
Bestel vitamine C