Waarom ZOU JE meer groenten eten? Nou, om de volgende redenen:

1) Het is een deur om mee in huis te vallen, maar het klopt: verse groenten zijn GEZOND. Ze leveren essentiële voedingsstoffen voor de mens. Dit zijn voedingsstoffen die we iedere dag nodig hebben om in leven te blijven en om alle functies in ons lichaam goed en soepeltjes te laten verlopen. Als we hiervan te weinig of niets binnen krijgen, krijgt ons lichaam problemen. In alle soorten groenten zitten weer andere vitaminen, mineralen en vezels. Door de goede balans van deze belangrijke voedingsstoffen in verse groente, krijgen wij voldoende van alles binnen, als je veel verschillende groenten per dag nuttigt. 

2) Het heeft een zeer positief effect op ons gewicht.  De meeste groenten bevatten weinig calorieën en natuurlijke suikers, maar zitten bomvol vezels wat ons een snel verzadigingsgevoel geeft. Verse groenten bevatten complexe koolhydraten ( langzame koolhydraten) waardoor we niet snel weer behoefte hebben aan voedsel. Als je een bakje puree heb gegeten zit je voor zeker vier uur vol.  

3) Groente is veelzijdig. Je kunt het op ieder moment van de dag eten. Ja: ook als tussendoortje, bij de lunch, als ontbijt. 

4) Veel verse groente zorgt voor een goede, soepele stoelgang. Een goede darmwerking/passage is van enorm groot belang voor je algehele gezondheid. In bijna alle soorten groente vinden we veel tot extreem veel vezels. Deze zorgen voor een goede darmpassage en zorgen voor gezonde darmen. 

5) Veel verse groenten eten zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. De meervoudige koolhydraten in verse groente helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en zorgt nauwelijks voor pieken. Er zijn bepaalde groentes, zoals de ( vrij onbekende) Okra, die zetmelen al afbreken voordat het de kans krijgt om als glucose de bloedbaan in te gaan. 

Recente studies hebben aangetoond dat de toevoeging van groenten in het dieet de kans op het ontwikkelen van diabetes kan verminderen. Dit toont duidelijk aan hoe nuttig het kan zijn (groene blad )groenten te eten in het beheersen van diabetes. Sommige groene groenten kunnen  niet alleen het risico op diabetes verlichten, maar ook helpen bij het voorkomen/ontwikkelen van diabetes. Enkel groentesoorten die perfect in een dieet passen voor diabeten:

  • Spinazie
  • Kool
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Komkommer
  • Kool
  • Sla
  • Lady Finger ( Okra)
  • Bittere pompoen (bittere meloen)
  • Mosterd en raapstelen

6) Terwijl we ons scheel en blauw betalen aan de kant-en-klaar producten, zijn verse groenten ( zeker seizoensgebonden!) relatief goedkoop. Ieder seizoen heeft bovendien zijn eigen aangepaste groenten die meer of minder belangrijke voedingsstoffen bevatten om ons door het seizioen heen te slepen. Zo bevatten kolen, die in het najaar/winter worden geoogst, veel meer vitaminen en mineralen die we harder nodig hebben in de maanden dat onze weerstand op de proef worden gesteld. De heerlijke verse zomerkoninkjes ( aardbeien) smaken niet alleen op hun best in hartje zomer, ze geven ons dan ook het beste in de zomermaanden. Zo heeft iedere groente uit een seizoen zo zijn voordelen voor ons lichaam. Dit is een prachtige speling van moeder-natuur. Voordeel is, dat seizoensgroenten vaak spotgoedkoop worden aangeboden. 

7) Verse groenten bevatten veel kleur. Dat is niet voor niets. De vele kleuren staan voor ieder zo zijn specifieke voedingsstof. Zo zijn groene ( blad) groenten enorm rijk aan antioxidanten. Daarnaast zijn ze rijk aan onoplosbare vezels. De groene kleur in groenten komt van het stofje chlorofyl. Deze stof heeft een enorme zuiverende en voedende werking voor het lichaam.Ze zeggen vaak “ de kleur van de groente verraadt de rijkdom” Dat klopt als een bus! Oranje groenten ( pompoen, zoete aardappel) bevat enorm veel beta- caroteen. Bèta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt, net als vitamine A, voor een goede weerstand en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen. Maar ook speelt het een rol bij gezonde botten, tanden, huid en de groei van kinderen.

Tomaten, paprika’s en rode pepers hebben een bijzonder sterke anti-kanker werking door de grote hoeveelheid van de rode kleurstof lycopeen. Deze stof wordt beter opneembaar als je het verwarmt of kort kookt. Lycopeen heeft niet alleen een kankerremmende werking (vooral prostaatkanker), maar beschermt ook tegen hart- en vaatziekten. Overigens is lycopeen maar één van de vele krachtige nutriënten die in deze rode vruchten voorkomen. Verse groente zijn dus niet alleen erg rijk aan mooie kleuren ( waar ik op zich al vrolijk van word) maar iedere kleur heeft ook zijn specifieke voedingswaarde. Door veel te combineren haal je het beste uit alles. 

8)  Verse groenten zijn puur. Er is niet ( biologisch) tot nauwelijks ( bespoten) aan geknutseld en er is niets aan toegevoegd. Hierdoor zijn de echte, pure smaken nog gewoon aanwezig. Je ontdekt een hele nieuwe wereld, als je van pot/blik/ zak naar echt vers en puur overstapt. Dit geeft aan hoe heerlijk de natuur smaakt. Niet naar fabrieken, maar gewoon naar de natuur!

9) Niets geeft mij zoveel voldoening, als alles zelf maken. Zelfs enkel verse groenten stomen geeft een voldaan gevoel. Echt vers is echt heel anders dan opgewarmde meuk uit een blikje! Je bord ziet er bovendien kleurrijker uit! Wat ook een stuk aantrekkelijk is om er meer van te gaan eten. Opgewarmde groenten uit blik ziet er voor mij persoonlijk niet erg aantrekkelijk uit….

10) Dagelijks verse groente op je menu zetten zorgt er ook voor dat je een stralende huid hebt, en een vitaal gevoel. Alles vers en intact zelf bereiden houdt bovendien je contact met de natuur in stand. We lijken nu enkel contact te hebben met pakjes, zakjes, blikjes en potten.