PowerSlimmers helpen elkaar: ‘Hoe blijf ik op gewicht?’

Een onderwerp dat altijd veel vragen en soms ook wel eens angst en frustratie oproept: op gewicht blijven. Want hoe doe je dat nou? Op Facebook vroegen we onze PowerSlimmers om tips. De leukste delen we hier met jullie en ook geeft PowerSlim diëtist Ayla je nog een aantal tips hoe je op gewicht kunt blijven. De tip van Lidewey verkozen we tot leukste tip, zij wint een pakketje van ons!

 • Liesbeth: “Mijn gewicht is al een jaar stabiel. Ik eet heel gevarieerd en weeg nog altijd alles af, zoals mijn vlees en groenten. Als ik aardappelen eet, zijn het 3 kleine aardappeltjes en de rest groenten. Af en toe gun ik mezelf eens een iets lekkers, zoals een zakje chips of een wafel. Ik ga wel veel (snel) wandelen. Na een jaar ben ik nog altijd op mijn gewicht. Ik heb een speciale weegschaal waar ik al mijn waardes mee kan meten en ik weeg mezelf elke week op dezelfde dag.”Super Liesbeth, dat het zo goed gaat! Zo te horen heb je helemaal je draai gevonden waarmee het je lukt je gezonde levensstijl door te zetten. Super!
 • PowerSlim coach Annemarie:
  • “Een slecht moment is geen slechte dag!
  • Delete dieet, het is een leefstijl
  • Stop met wetten, die ga je vaak overtreden!
  • Zorg dat je aan voeding blijft werken, maar ook aandacht voor andere leefstijl interventie (ontspanning, beweging en metaal … etc.)
  • Blijf zeker in de gewichtsbehoudfase naar je coach gaan”
 • Lidewey: “Blijf plannen! Op dagen waarop je iets lekkers neemt (op feestjes, etc.) neem dan een lichte lunch. Plan ook één of twee dagen per week waarop je extra eiwitten neemt en minder koolhydraten, balans dagen. Maar bovenal, geniet! Je bent geen afvalbak waar je alle restjes in kan stoppen, maar je bent een koning(in) die alleen het beste verdient!”Mooi gezegd Lidewey, daar zijn we het helemaal mee eens!
 • Jacoba: “Ik blijf gemotiveerd door in mijn ‘PowerSlim boekje’ te schrijven. Per week wat ik eet, maar ook de genietmomentjes. Ik maak er een soort dagboekje van en plak hem ook vol met foto’s, van mezelf, mensen die belangrijk voor mij zijn en grappige teksten.”
 • Jose: “Sinds kort sport ik met een ‘personal trainer’ samen met de oudste 4 kids (2 biologische kids en 2 gezinshuis kinderen), de jongste 4 blijven dan thuis. Dit is zoooo enorm leuk! Hoe die kids met elkaar omgaan, hoe we elkaar motiveren dit is echt een geluksmomentje van de week. Wie had dat ooit gedacht!”Wat leuk Jose!
 • PowerSlim coach Willy: “Ik neem me dagelijks voor (en voer dat ook uit) om minimaal 2x ‘nee, dank je’ te zeggen tegen iets wat me wordt aangeboden. Als je wilt afvallen moet je soms wel 4x ‘nee, dank je’ zeggen.”Roos vult Willy aan met nog een goede tip: “Laat je omgeving weten dat je aan het afvallen bent. Dan bieden ze al bijna niets aan waar je ‘nee dank je’ tegen hoeft te zeggen. Dat lukt mij erg goed.”
 • Martine: “Kies één maaltijd per dag met koolhydraten. Als je ‘s avonds graag pasta of aardappelen eet, neem dan in de ochtend zuivel en als lunch bijvoorbeeld soep of een salade.”Goede tip Martine, maak inderdaad verstandige keuzes. Zo kun je toch lekker blijven eten en kiezen voor hetgeen waar jij zin in hebt, maar houd je wel rekening met een koolhydraatarm eetpatroon.
 • Nanne: “Elke dag heerlijk wandelen. Oordopjes in met mooie muziek, een luisterboek of wat je wilt. Waarom zou je daar bij gaan zitten? Buiten zijn, ontspannen en bewegen in één!”Precies! Het is heerlijk om buiten zijn, helemaal nu de zomer in aantocht is. Ga wat vaker wandelen en je zult zien dat het al snel een gewoonte wordt.
 • Claudia: “Zorg dat je een maatje hebt, de mijne is mijn zus. Samen bedenken en vinden we steeds nieuwe ideetjes, wisselen we die aan elkaar uit. En echt, wij borrelen wat af met z’n tweetjes. Zo veranderen we samen in kleine stapjes onze eetgewoontes naar PowerSlim gewoontes!”

Tips van PowerSlim diëtist Ayla:

Het belangrijkste is: verander je gewoontes. Je gooit niet tijdelijk je eetpatroon om, maar voorgoed. En natuurlijk mag je straks echt wel weer een keer ‘ja’ zeggen tegen een stukje taart of een frietje. Maar uiteindelijk wil je wel de stap maken naar een gezonde levensstijl. Dat straks alles voor niks zou zijn, zou natuurlijk enorm zonde zijn!

Wat bevalt je goed en ga je straks blijven doorzetten? Is dat bijvoorbeeld een soepje meenemen naar het werk, dat blokje om na het avondeten of die fles water die je voor 10.00 uur al één keer leeg hebt gedronken?

Handige richtlijnen:

 • Blijf iedere dag voldoende water drinken.
 • Eet zowel bij de lunch als bij het diner groenten.
 • Probeer iedere dag een half uurtje te bewegen.
 • Laat de koolhydraten zo veel mogelijk achterwege, en kies bijvoorbeeld voor kwark met noten en fruit in de ochtend en ’s avonds voor een stukje vis of vlees met roerbakgroenten.
 • Probeer aan iedere maaltijd eiwitten toe te voegen, zo krijg je geen piek in je bloedsuikerspiegel en ben je lang verzadigd.
 • Eet je een keer iets lekkers? Ga voor balans. Dus zorg ervoor dat je die dag extra bewogen hebt, of bijvoorbeeld kiest voor een lichte lunch.

Tot slot, maak gebruik van het jaar nabegeleiding  want dat is er niet voor niks. De maandelijkse afspraak met jouw PowerSlim coach blijft nog even die stok achter de deur vormen, om samen te bespreken hoe het gaat, vragen te stellen en tips te krijgen.

Plus misschien nog wel het belangrijkste… heb vertrouwen en geloof in jezelf. Je kunt het!