Oorkaarsen

Oorkaarsen zijn een oude en natuurlijke methode om uw oren en uw welzijn te verbeteren. Oorkaarsen werden al eeuwen geleden gebruikt door de Hopi, een indianenvolk uit Arizona, als een vorm van oorkaarstherapie of behandeling. Ook door sommige volkeren uit Siberië, Mongolië en Azië werden oorkaarsen al lang gewaardeerd.

Wat is een oorkaarsbehandeling?

Een oorkaarsbehandeling is een natuurlijke manier om je oren te reinigen en te ontspannen. 

Een oorkaarsbehandeling is een vorm van natuurgeneeswijze die de oren reinigt met holle kaarsen van natuurlijke grondstoffen. De kaarsen worden aangestoken en in het oor geplaatst, waardoor de bloedsomloop, de afvoer van afvalstoffen en de druk in het hoofd worden beïnvloed.
De behandeling kan helpen bij oor-, neus-, keel- en hoofdklachten zoals verkoudheid, ontsteking en migraine. 

Hoe werkt een oorkaarsbehandeling?

    Een oorkaarsbehandeling kan het beste worden uitgevoerd op een massagetafel. De cliënt kan op zijn/haar zij gaan liggen met het hoofd op een kussentje of opgerolde handdoek. Per behandeling zijn er 2 oorkaarsen nodig, 1 per oor. Een oorkaars brand ongeveer 10 tot 12 minuten.

    De oorkaars wordt voorzichtig in de gehoorgang geschoven, zodat deze goed afsluit. Vervolgens wordt de kaars aangestoken en langzaam opgebrand. Door het schoorsteeneffect ontstaat er een lichte onderdruk in het oor, die zorgt voor een trilling van de luchtzuil. Deze trilling masseert het trommelvlies en stimuleert de doorbloeding en de lymfestroom in het oor en omringende gebieden. 

    De warmte van de kaars activeert ook de acupunctuurpunten in het oor, die invloed hebben op het middenoor, het evenwichtsorgaan, het slakkenhuis en het orgaan van Corti. Deze organen zijn verantwoordelijk voor het evenwicht en de zenuwimpulsen naar de hersenen.

    De kruiden die in de kaars verwerkt zijn, zoals salie, kamille en johanneskruid, hebben ook een helende werking op het oorgebied. Ze werken ontstekings-remmend, kalmerend en verzachtend.

    Tijdens de behandeling hoort de cliënt een zacht knisperend geluid en voelt hij/zij een aangename warmte in het oor. Dit zorgt voor een diepe ontspanning en een gevoel van welzijn.