Natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat is een lichaamseigen stof en speelt als hoofdbestanddeel van de basische buffer een belangrijke rol in het lichaam. Natriumbicarbonaat kan zure afvalstoffen direct in het bloed neutraliseren, vastgezette zuren weer oplossen en alle overtollige zuren laten afvoeren.

Natriumbicarbonaat wordt in de volksmond ook wel zuiveringszout of baking soda genoemd vanwege de zuiverende werking bij het verwijderen van zuren. Buiten het lichaam wordt natriumbicarbonaat o.a. toegepast als zuurteregelaar in voedingsmiddelen, stabilisator, rijsmiddel (vandaar de bijnaam baking soda) en binnen de medische wereld als ingrediënt van geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld brandend maagzuur. Vanwege de toepassing als ingrediënt heeft natriumbicarbonaat ook een E-nummer toegewezen gekregen: E500.

Leeftijd en natriumbicarbonaat

Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat naarmate we ouder worden, de hoeveelheid natriumbicarbonaat in ons bloed significant afneemt. In de grafiek hieronder, uit het onderzoek van Dr. Lynda Frassetto*,  ziet u dat een substantiële afname van de bicarbonaatbuffers begint bij de gemiddelde leeftijd van 40 jaar. Vanaf deze leeftijd ontstaat ook veel ophoping van zure afvalstoffen. Bij de leeftijd van 90 jaar is de afname van bicarbonaten in ons bloed 18%.

Natrium - leeftijd - afname

*Frassetto, Lynda en Sebastian, Anthony – Age and Systematic Acid-Base Equilibrium: Analysis of Published Data, Journal of Gerontology: BIOLOGICAL SCIENCES, 1996, Vol. 51A. No1, B91-B99

 

Verlies van natriumbicarbonaat is verzurend voor het lichaam

De afname van natriumbicarbonaat zorgt ervoor dat het bloed wordt beperkt in het handhaven van de juiste zuurgraad (pH 7,365). De zuurgraad van het bloed kan slechts binnen een zeer kleine marge bewegen om het lichaam in leven te houden. Wanneer de hoeveelheid zure afvalstoffen in het bloed groter is dan de bicarbonaten kunnen bufferen, gaat het lichaam over tot andere “slimme” overlevingsmechanismen:

 

  1. Het lichaam bindt de overtollige zure afvalstoffen met basische mineralenNatrium - lichaam - afvalstoffen
    Basische mineralen worden door het lichaam geroofd uit de botten, tanden, nagels, huid, haarbodem e.d. om te binden met overtollige zuren. Door deze binding ontstaan “zure zouten” die op diverse plekken in het lichaam kunnen worden opgeslagen. Verzuring leidt hierdoor ook tot het structureel afnemen van belangrijke mineralenvoorraden.

 

  1. Het lichaam zet de vloeibare zuren om in vaste vorm door kristallisatie
    Hierbij wordt overtollig urinezuur door het lichaam omgezet in urinezuurkristallen.

 

  1. Het lichaam houdt vocht vast om de concentratie van zuren te verlagenNatrium - vloeibaar - zuur
    Door vocht vast te houden op plekken van het lichaam waar vloeibare zuren zich manifesteren, wordt de concentratie van deze zuren lager. Een lagere concentratie betekent dat de zuurgraad op die plekken wordt verlaagd zodat er weer evenwicht ontstaat. Bij oudere mensen zie je dikwijls dat veel vocht wordt vastgehouden in de onderbenen en voeten.

 

Ontzuren door de basische buffers op peil te houden!

Door te zorgen voor een dagelijkse toevoer en aanvulling van natriumbicarbonaat, gaat het lichaam zich ontdoen van opgehoopte zuurresten en zal het lichaam dus ontzuren. Hoe meer ontzuurd (schoner!) het lichaam is, des te beter het lichaam kan functioneren.

Natrium - ontzuren - lichaam

 

NatriumbicarbonaatFeiten en fabels over natriumbicarbonaat / baking soda

Pas op! Zo niet:

Veel websites en andere bronnen raden aan om natriumbicarbonaatpoeder / baking soda poeder op te lossen in water en dit op te drinken. Dit valt niet aan te raden. Het blijkt toch zeer ongezond om natriumbicarbonaat in pure vorm, onbeschermd of opgelost in vloeistof in te nemen. Natriumbicarbonaat komt dan in contact met het maagzuur waarbij een chemische reactie ontstaat. In dit scheikundige proces wordt natriumbicarbonaat volledig omgezet in koolstofdioxide (CO2), keukenzout (NaCl) en water (H2O).

Geen opname, wel problemen

Omdat het natriumbicarbonaat volledig wordt omgezet bij de reactie met maagzuur kun je helemaal geen natriumbicarbonaat meer opnemen. Kwalijk genoeg zorgen de ontstane CO2 en keukenzout wel voor een belasting van de gezondheid. CO2 veroorzaakt gasvorming, met als gevolg een opgeblazen gevoel of winderigheid. De hoge hoeveelheid keukenzout die vrijkomt verhoogt de bloeddruk.

Elke (thee)lepel natriumbicarbonaat die wordt ingenomen levert nagenoeg dezelfde hoeveelheid aan keukenzout op. Tel dit op bij de toch al te hoge hoeveelheden zout die mensen dagelijks consumeren en de risico’s voor de gezondheid en bloeddruk zijn duidelijk.

Zo wel: de gezonde manier

U kunt het beste natriumbicarbonaat toevoegen aan het lichaam zonder dat dit reageert met het maagzuur. Door natriumbicarbonaat in speciale maagzuurresistente tabletten in te nemen komt het niet in contact met maagzuur. Als de tabletten vervolgens in de darmen oplossen kan het natriumbicarbonaat daar volledig en veilig door het lichaam worden opgenomen.

Veilig en slimNatrium - veilig - slim

De Alka® producten zijn specifiek ontwikkeld om opname van natriumbicarbonaat op een slimme en veilige wijze voor elkaar te krijgen. U kunt natriumbicarbonaat toevoegen aan uw lichaam met de volgende producten:

– Alka® Druppels
Zorgt ervoor dat het lichaam zelf extra natriumbicarbonaat aanmaakt door het drinken van basisch water.

– Alka® Tabs Original
Met Alka® Tabs Original voorzie je het lichaam op een slimme en veilige manier van extra natrium- en kaliumbicarbonaat. De speciale maagzuurresistente tabletten zorgen ervoor dat de ingrediënten niet in contact komen met het maagzuur. De tabletten lossen geleidelijk op in de darmen waar het natriumbicarbonaat en kaliumbicarbonaat optimaal en zonder risico door het lichaam worden opgenomen.

– Alka® Tabs Calcium
Tabletten met calciumcarbonaat en zink, omhuld door een speciale maagsapresistente coating, die in de darmen in reactie met aanwezig koolzuur worden omgezet in calcium, zink en bicarbonaat.

– Alka® Tabs Magnesium
Magnesium is betrokken bij meer dan 300 vitale processen in het lichaam. Na zuurstof en water is magnesium het belangrijkste mineraal in ons lichaam. We hebben dus magnesium nodig om te blijven leven. Ervaar het ontzuren en aanvullen van zuivere magnesium met Alka® Tabs Magnesium. Deze unieke tabletten hebben een meervoudige werking, een maagzuurresistente coating en zijn eenvoudig in gebruik. Met deze tabletten ontzuur je het lichaam en vul je de vrije voorraad magnesium weer aan.