Je bent bewust bezig om een gezonde leefstijl te hanteren en daar horen natuurlijk ook verantwoorde boodschappen bij. Ik kan me voorstellen dat je af en toe door de winkel loopt en door de bomen het bos niet meer ziet. Er is zoveel keus in de supermarkt en daarbij zijn er tal van producten die een verantwoord imago hebben gekregen, terwijl dit in werkelijkheid niet zo is. Waar moet je tegenwoordig nog op letten als je boodschappen doet? We hebben een aantal tips voor je opgesteld die het boodschappen doen (hopelijk) een stukje makkelijker maken. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk!

Bekijk wat je nog in huis hebt

Bekijk voor dat je boodschappen gaat doen wat je nog in huis hebt. Wat ligt er in de voorraadkast, koelkast of in de vriezer? Neem dit mee bij het maken van je boodschappenlijstje om te zorgen dat je niet te veel (ongezonde) producten koopt. Het bewaren van kliekjes (restjes van een maaltijd) in de koelkast en/of vriezer kan overigens veel voordelen opleveren voor in tijden dat je weinig tijd hebt om te koken of wanneer je laat thuis bent. Zo heb je altijd een verantwoorde maaltijd in huis en kom je niet voor verrassingen te staan.

Bereid je voor

Bedenk van te voren wat je de komende week gaat eten en maak een boodschappenlijstje. Denk er aan welke dagen je het beste een gemakkelijke maaltijd kan plannen omdat je weinig tijd hebt of laat thuis bent. Door hier van te voren rekening met te houden grijp je minder snel naar de kant-en-klare maaltijden of fastfood.

Lees en vergelijk etiketten

Op bijna ieder product staan de voedingswaardes vermeld. Kijk hoeveel calorieën, koolhydraten en eiwitten een product bevat. Door onderling producten met elkaar te vergelijken kun je beoordelen of het product bijvoorbeeld een verantwoord tussendoortje is of niet. Bovendien staan de ingrediënten op het etiket vermeld. Deze ingrediënten informeren je over de grondstoffen die in het product zitten. Het ingrediënt dat het meeste in een product zit, staat vooraan en het ingrediënt dat er het minst in zit achteraan. Wanneer suiker tussen de eerste vier woorden in de ingrediëntenlijst staat, dan weet je dat je niet verder hoeft te kijken omdat het product te veel suikers bevat. Benieuwd waar je allemaal op moet letten? Eerder vergeleken we de etiketten van ontbijtgranen in de supermarkt.

Ontbijtgranen_PowerSlim_Muesli_Vezelrijk

Verpakking

Grootverpakkingen zetten eerder aan tot overeten dan producten die per stuk verpakt zijn. Kies eerder voor kleine verpakkingen en niet voor grote, hierdoor kun je de schade beperken indien je een minder verantwoorde keuze maakt.

Ga boodschappen doen met een volle maag

Door boodschappen te doen met een volle maag voorkom je dat je onverantwoorde producten in huis haalt zoals koek, snoep, chips en dergelijke. Zorg ook dat je niet in de verleiding raakt door aantrekkelijke aanbiedingen of reclames. Hoe meer je in huis haalt hoe meer je ervan eet.

Gitte Smolders | Diëtist PowerSlim