Al een aantal jaren kreeg ik er ongemerkt steeds wat kilo’s bij. Totdat ik 103 kilo woog en ik op foto’s en tv-opnames zag dat dit niet meer bij me paste. Fysieke klachten had ik niet, maar mijn energie op een dag had wel grote pieken en dalen en daarmee ook mijn concentratie. In mijn achterhoofd speelde ook dat ik, nu 61 jaar, een besluit moest nemen over hoe ik eruit wil zien de komende jaren.

Ik heb een hekel aan diëten en zocht dus naar een manier om mijn leefstijl te veranderen. Het liefst met begeleiding, want structuur aanbrengen is niet mijn sterkste punt. Ik heb een onregelmatig leven: de ene dag sta ik op de set, dan ben ik weer thuis aan het schrijven of moet ik een lezing geven.

Via een collega van me hoorde ik over PowerSlim, het had hem erg goed geholpen. Ik vond de klik met een coach erg belangrijk, dus besloot ik om eerst een kennismakingsgesprek in te plannen met een coach bij mij in de buurt, Ellen. Zij gaf me een helder beeld van het PowerSlim programma en goede, nuchtere adviezen. We besloten er samen voor te gaan en zetten mijn streefgewicht op 85 kilo.

De weekmenu’s hielpen me om een regelmatig eetpatroon aan te leren. Ik vond het fijn dat ik ze kon aanpassen met ingrediënten die ik zelf lekker vond, want dat vond ik wel belangrijk. Ik hou van koken en wil graag mijn eigen smaken samenstellen.

De eerste drie dagen had ik, zoals verwacht, een beetje last van de omschakeling. Maar daarna voelde ik me al snel energieker dan daarvoor. Mijn favoriete PowerSlim product was de sojarijst, waar ik met groente en wat vlees en eigen kruiden een Chinese of Indiase draai aan kon geven. Fijn was ook dat ik recepten kon maken waar ik anderen een plezier mee deed als ze kwamen eten.

Een eyeopener was dat ik met regelmatiger eten, vijf keer per dag, zoveel beter gefocust kon blijven. En dat dat ook op dagen dat ik buitenshuis was, heel makkelijk ging met de tussendoortjes die ik mee kon nemen. Want dat was waar ik het meest tegen op zag, dat je de hele dag met eten bezig zou zijn. Geen sprake van.

Ellen zorgde ervoor dat ik bleef doorzetten, en als er even stilstand was dan hielp ze me weer ‘back on track’ te komen. En dat is helemaal goed gekomen! Ik weeg nu al een hele tijd 90 kilo, 13 kilo er af dus. Ik ben van XL naar L gegaan en ben erg blij met hoe ik eruit zie. Controle hebben over je eetpatroon en hoe je eruit ziet is iets dat erg bevredigend en zelfbevestigend is. Als acteur ben ik natuurlijk gewend om naar mezelf te kijken en het geeft een goed gevoel als ik mezelf nu op een foto of op tv zie en denk: ‘Zo wil ik er uit zien, goed gedaan.’ Ik heb mijn streefgewicht bijgesteld terwijl we bezig waren, in overleg met mijn coach Ellen. Want uiteindelijk is hoe ik me over mezelf voel belangrijker dan een getal.

Inmiddels heb ik de overgang gemaakt om langzaamaan meer koolhydraten toe te voegen aan mijn eetpatroon. Die opbouwfase is erg belangrijk, waarbij de begeleiding van Ellen één keer in de drie weken de vinger aan de pols houdt.

Het fijnste vind ik dat ik echt een andere leefstijl gevonden heb en dat het traject eigenlijk heel ontspannen ging. Het hielp ook dat ik allerlei informatie kreeg tijdens onze wekelijkse gesprekken. Zo leerde ik veel meer over mijn lichaam, zoals vet- en vochtpercentage en kon ik onderbouwd aanpassingen in mijn eetpatroon maken.

Speciaal was wel dat ik voor een deel in de coronatijd dit programma heb gevolgd, waarin ik minder kon bewegen en minder werkte. Maar in tegenstelling tot veel mensen die daar kilo’s van aankwamen, gingen ze er bij mij af.

Als je een goede overgang wilt maken naar een gezonder gewicht en een betere leefstijl, kan ik je PowerSlim echt aanraden. Dat heb ik dan ook al aan veel mensen gedaan!

Fotograaf: André Sjouerman