De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent dat de gourmetstellen weer tevoorschijn worden gehaald.

Wat is er nou leuker dan na het Sinterklaasfeest te hebben gevierd, met zijn allen gezellig rondom de tafel te gaan zitten en je eigen maaltijd te bereiden? Niet alleen voor volwassenen een feestje, maar met name ook een groot feest voor de kinderen. Hoe vaak mogen zij immers zelf bepalen wat ze willen eten en het ook nog eens zelf klaarmaken?

Gourmetten is vaak een groot succes, niemand hoeft uren in de keuken te staan en er is voor ieder wat wils. Weg met de keukenstress dus. Ook tijdens het volgen van het PS. food & lifestyle programma kun je leuk, lekker én verantwoord eten. Wij hebben speciaal voor jou tien tips opgesteld om een avondje zorgeloos en verantwoord te genieten samen met vrienden en familie.

 1. Kies voor magere en ongepaneerde vlees- en vissoorten

  Denk bijvoorbeeld aan kipfilet, kalkoenfilet, hamlap, rundertartaar, steak, varkensfilet, varkenshaas of een witvisje, zoals kabeljauw of tong.

 2. Vermijd kant-en-klare gourmetschotels

  In deze gourmetschotels zitten veelal de vettere vleessoorten met marinades en/of paneermiddel. Door zelf je vlees en vis los te kopen kun je dit voorkomen. Snijd bijvoorbeeld kip in kleine stukjes en marineer met wat olijfolie en (verse) kruiden naar keuze.

 3. Maak lekkere spiesjes vlees of vis op satéprikkertjes

  Maak bijvoorbeeld heerlijke Griekse souvlakispiesjesgroentespiesjes met halloumi (let op: vanaf fase 3) of lekker gekruide garnalenspiesjes.

 4. Pak uit met verschillende groentesoorten

  Denk hierbij aan courgette, champignons, tomaat, paprika, broccoli, aubergine etc. Breng deze lekker op smaak met (verse) kruiden en bak mee tijdens het gourmetten. Een andere optie is om van tevoren de groente alvast te grillen in de oven en deze in een schaal op tafel te zetten.

 5. Moet je (te) lang wachten tot dat je vlees of vis gaar is?

  Zorg dat er snackgroenten op tafel zoals paprika, tomaatjes, wortel, bleekselderij, radijsjes en komkommer. Deze groenten zijn lekker om zo op te eten of om te dippen in een zelfgemaakte pesto, hummus en/of tzatziki. Wanneer er genoeg lekkere alternatieven op tafel staan kun je de stokbroodjes met kruidenboter makkelijker laten staan.

 6. Zet een grote salade op tafel

  Groenten zorgen ervoor dat je sneller verzadigd bent, waardoor je minder eet van het onverantwoorde. Maak bijvoorbeeld deze tomaat-komkommersalade of rode koolsalade met mandarijn.

 7. Vermijd kant-en-klare sauzen
  Deze bevatten meestal onnodig veel calorieën, suiker, zout en vet. Een verstandigere keuze is om zelf je sausjes te maken. Je kunt bijvoorbeeld je eigen tzatziki maken van Griekse yoghurt, geraspte komkommer, knoflook en wat peper en zout. Of wat dacht je van een cocktailsausje van 2 el magere kwark, 2 tl mayonaise en een snuf paprikapoeder.
 8. Probeer zoveel mogelijk het brood achterwege te laten

  Wil je toch graag brood? Kies dan voor de volkoren variant (vanaf fase 2b). Spreek van tevoren met jezelf af hoeveel stukjes brood je eet en serveer het brood pas als iedereen aan tafel zit.

  Wanneer je in fase 1 zit kun je natuurlijk ook de meerzaden bolletjes van PS. food & lifestyle in stukjes snijden. Tip: besmeer de broodjes met wat olijfolie en knoflook en bak lekker krokant in je gourmetpannetje.

 9. Wees zuinig met de hoeveelheid vet om je gourmetstel in te smeren
  De meeste gourmetstellen hebben een goede anti-aanbaklaag, waardoor een klein beetje boter of olie al voldoende is.
 10. Beperk de hoeveelheid alcohol
  Alcohol wordt vaak gedronken tijdens de feestdagen. Alcoholhoudende dranken bevatten echter veel calorieën. Kies daarom ook voor water bij het eten. Je kunt water meer smaak geven door een karaf te vullen met water, fruit, groenten en/of kruiden. Bijvoorbeeld water met komkommer, citroen en munt. Of wat dacht je van een lekkere winterse variant met kaneelstokjes en sinaasappel? In deze column staan nog enkele voorbeelden om water meer smaak te geven. Staat ook nog eens gezellig op tafel!

Geniet van de feestdagen en eet smakelijk!